Terada House / Terada Hirate Sekkei

Terada House / Terada Hirate Sekkei

© Ben Richards© Ben Richards© Ben Richards© Ben Richards+ 22


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    177 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Ben Richard

  • Main architects:

    Naoki Terada, Hirate by Kenichi

© Ben Richards
© Ben Richards

Text description provided by the architects. The text will be published as received. Please check credits and spelling! Located in a quiet residential area near Takaido Station in Tokyo, sits a black building nestled above a concrete platform. This building is actually a house intended to accommodate a family of five (mother and father, their parents and their daughter). Just off the main road and through its main entrance, several steps lead you down, with a diagonal wall to your left that seems to go all the way up the building and up to the roof at the top.

© Ben Richards
© Ben Richards
© Ben Richards
© Ben Richards

A black staircase that extends to the second floor is fashioned with the same material used on the exterior walls and to its left is a large angled yellow sliding door with a passageway aligned with the diagonal wall. Beyond this yellow door is the living and dining room, with bedroom and open study areas downstairs.

© Ben Richards
© Ben Richards
Plans
Plans
© Ben Richards
© Ben Richards

The illuminated black staircase leads you to the 2nd floor where, a red door opens to a bathroom completely covered in 100mm white tiles and the diagonal wall is present throughout this space. With a generous ceiling height of up to 6.8m, the open plan living and dining area with kitchen features furniture from the 50s and 60s. In addition to custom designed sofas and lighting, the kitchen in stainless steel is also designed according to an original custom design. The living-dining room is also connected to a terrace by a 3.6 m wide sliding glass door, extending the interior space to the exterior.

© Ben Richards
© Ben Richards
© Ben Richards
© Ben Richards

Climbing the spiral staircase in this living-dining area takes you further to the 3rd floor of the house. Here, and overlooking the second level, stands an iconic red “living tower” sofa against a yellow background that further expands this living space for the whole family. The “living tower” also serves as a seat for viewing images projected on the wall. In addition, two bedrooms are placed on this level. The first, a children’s bedroom with a mezzanine which is connected to the living/dining area below (by a peephole), then the master bedroom synthesized in a deep blue with curtains and bespoke bedspreads .

© Ben Richards
© Ben Richards

Comments are closed.