Effortless Luxury | architecture now

There’s no point trying to compete with a landscape like this. Surrounded by mountain peaks and rolling hills, the uninterrupted views from this Bendemeer Estate site spurred a design by architects Ponting Fitzgerald that sank into the landscape, with a palette of bronze cedar, black millwork and concrete to flaps helping to achieve this subtlety.

When it comes to interiors, Seagar Design has responded to the owners’ request for the residence to be a family home that can be passed down from generation to generation and can be lived in without preciousness with grandchildren underfoot, by selecting a palette of materials that combined durability and escape.

Shuttered concrete flanks the entrance to this Queenstown home, carrying the outdoors in. Picture:

Simon Wilson

“A lot of it came down to material selection, using scale and proportion to communicate our design intentions,” says Natalie Seagar. “We have been rigorous in ensuring the durability of the materials used, whether it is a high friction count, lightfastness or practicality of the surfaces, while using a rich depth of color to bring a more luxurious shade.”

Through the main entrance, which is flanked by shuttered concrete walls, a polished steel wall adds a sense of opulence to enhance the utilitarian nature of the concrete, with bespoke glass pendants hanging over the surface adding texture and reflectance. Black oak paneling wraps around the hallway while a lush green velvet curtain lends a soft richness.

Responding to the generous proportions of the living space with its high post height and sloped ceiling, the furnishings are oversized, with pops of color in the fabrics chosen from the tufts seen through the large windows. In this open space, a textured Nodi rug helps define the living space.

A Rhythm pendant lamp by Arik Levy of ECC hangs above the dining table. Picture:

Simon Wilson

The kitchen features a beautifully grained black titanium granite worktop with a polished leather finish for added tactility. This space is designed to be well used by the family, with plenty of space and storage space and a color scheme that allows the view to take precedence. This was a general rule of the project, complemented by simple black linen curtains used for the window treatments, which together with the black joinery have the effect of framing the view rather than staging it.

Providing a conversation piece and a sense of movement above the dining table, a Rhythm pendant lamp by Arik Levy of ECC seems to reference the rocky mountain ranges in the distance. The outdoor dining area features a sturdy, borderline bulletproof, basalt topped table that can withstand whatever the weather might throw at it.

Stepping away from the natural light and bustle of the living room, the media room is a soothing, cooler space with deep, low-reflection colors and a cozy feel in Simon James sectional sofas and linen-look curtains.

The private parts of the house were an opportunity to accentuate a feeling of escape, says Natalie. “The master suite has been softened with added layers for window treatments, bedding and lighting and finer attention to detail,” she says, and this is added by the figured marble in the master bathroom. and the black oak pivot door that leads to the suite.

A 2021 Interior Awards finalist, this project shows Seagar Design’s deep understanding of client needs and careful attention to the special nature of a truly magnificent site. With the exceptional architecture, the design achieves a sense of subtlety and solidity that allows it to live in harmony with the landscape.

Design
Seagar Design

group project
Adrienne Seagar, in collaboration with Ponting Fitzgerald Architects, David Ponting.

Bendemeer Estate has been named a finalist in the Residential category at the Interior Awards 2021.


Comments are closed.